Cute Pink Kaoani

Isnin, 24 Disember 2012

_surat trakhir dari Sekeping Hati

Assalamu'alaikum abg..

Abg...

rasanya nie surat ke-3 yg syg bagi dekat abg kan... 
syg tau.. abg mesti tak ingat ...
tak pa, biar syg ingatkan abg..

SURAT PERTAMA . . . .

masa tu syg tulis dan letak bawah meja abg sebab nak gtaw yg syg admire gila kat abg...
tp abg x reply..
abg tau syg yg tulis sb kawan abg nampak syg letak bawah meja abg.. hihi
malu la syg time 2...
tp abg x marah.. abg hanya senyum kat syg..
syg la org paling happy time 2...


SURAT KEDUA . . . .

surat yg abg letak atas katil dan hanya memerlukan tandatangan syg...

abg xpenah tanya syg setuju atau tak..
abg langsung x bincang apa2 dengan syg...

selepas sembahyang maghrib, syg terus tandatangan surat tu...
dan syg keluar dari bilik sebab nak bagi surat tu kat abg..
time tu abg dok kat sofa depan tv..
syg tau...
abg x fokus pown tgk tv , sb tv tu sekejap clear sekejap tak..
tp abg x  tukar pown channel lain ..
syg tau abg tengah fikirkan benda lain..

abg tau tak...
syg happy jugak time 2...
sb bila syg bagi surat tu, abg terus peluk syg..
abg peluk syg kuat sgt..
abg tak pernah peluk syg mcm tu..
syg rasa selesa..
syg rasa macam abg hanya syg syg sorang ja..
syg hanya tersenyum dan ajak abg makan...
sb syg lapar sgt time tu.. :)


dan syg rasa ini surat ketiga dan terakhir yg syg akan bagi untuk abg..


.......................................................................


My Heart ..

abg...
berat rasanya bagi syg untuk luahkan segalanya..
dan berat juga untuk syg berikan surat ini untuk abg..

abg...
mesti abg rindu nak dengar syg panggil panggilan tu untuk abg kan..
mesti abg akan rindu syg..
sama seperti syg yg selalu rindukan abg...

abg...
betapa gembiranya syg saat abg lafazkan akad...
abg lafaz dengan penuh tertib, 
dengan penuh tulus abg merima syg menjadi isteri abg..
untuk melengkapi kekurangan antara kita..

saat jari syg disarung cincin, syg rasa shahdu sekali cinta abg..
saat abg mencium dahi syg..
syg dapat rasakan kuatnya cinta antara kita..

segala-galanya masih segar di ingatan syg..
syg la org paling bahagia saat tu..
sb dapat kawin dengan lelaki yg syg paling suka time sekolah dulu 
abg telah menjadi suami yg baik untuk syg sepanjang perkahwinan kita..


first nak celebrate anniversary kita .. 

syg ajak abg dinner untuk celebrate anniversary kita...
abg cakap, dinner kat kantin sekolah la.. sb kat sekolah la kita mula kenal..
heheheh.. pandai abg buat lawak..
tp syg dh order set dinner untuk kita..
tp time lunch esk tu, abg msg gtaw yg abg otw balik umah sb kena p outstation..
syg nak kata apa lagi
terpaksa la syg cancel dinner tu, walaupown dh bayar deposit..

then bila balik umah, abg dah pergi...


2nd anniversary....

syg ingat sgt tarikh anniversary kita..
syg buat  tak tau ja sb nak tunggu abg wish..
tp abg tak wish.. sehari suntuk syg tunggu..
bila balik keja abg cakap abg demam ..
memang syg marah, syg merajuk  ... 
syg ingat abg tipu syg... 
lepas mandi, syg tgk abg berbungkus atas katil..
syg sentuh dahi abg...
ya.. abg x tipu...
abg memang demam..
rasa berdosanya syg kat abg sb buat tak tau..
maafkan syg abg..
syg pergi dapur ambil ubat..
hilang terus rasa marah syg kat abg...
dua hari abg demam..
dan dua hari juga la syg mc..

tak pa... syg xkisah walaupown kita tak sempat celbrate anniversary kita buat kali kedua..nnt2 kan blh celabrate lagi...
yg penting abg tetap jadi suami syg...


abg...
sebulan sebelum anniversary kita yg ketiga...
abg gtaw abg nak kawin satu lagi...
mcm nak pengsan syg time tu..
lemah lutut syg..
air mata syg x dapat nak bendung lagi...
syg terus masuk dalam bilik..
syg menangis puas2..
sampai syg tertidur..

bila bangun pagi.. 
syg ingtkan mimpi, rupanya abg dan mak ada di bawah..
syg turun salam mak..
mak bagi tau yg abg nak kawin lagi..
mak cakap abg bagi tau mak 2hari yg lepas..

kenapa abg x bagi tau syg dulu ??
kenapa mak yg tau sebelum syg ??

abg bagi tau syg, abg nak anak..
jadi puncanya anak??
dh 3 taun kawin tp syg x boleh bagi abg anak..

sedih syg time tu...

ya....
syg lupa tentang anak sb syg dh cukup bahagia dengan abg...
bahagia sgt2...
tp abg x pernah bincg, syg ajak ambik anak angkat tapi abg diam ja..
bukan kuasa syg untuk bagi abg anak..
sepatutnya syg yg akan rasa sedih sb xdapat rasa mengandung...
tp abg yg lebih2...

abg...
memang hari tu syg marah sgt kt abg...
maafkan syg...
syg memang xboleh mengandung..
sb rahim syg sakit..
abg x penah tanya.. 
sb tu syg xmau gtau..
setaun sebelum kita kawin, syg terpaksa operate buang rahim..
syg nak gtaw abg..
tp syg takut abg xnak kawin. maafkan syg..
memang syg dh jangka semua nie akan berlaku..
syg mintak ambik anak angkat, tp abg x mau..

abg ingat tak.. dua hari kita xbertegur sapa..
sampai la abg letakkan surat keizinan untuk berpoligami atas katil..
demi abg..
syg tandatangan juga surat tu..
dan itu la surat kedua yg syg berikan kepada abg tanda yg syg izin abg untuk madukan syg...


start pada hari tu, abg bzy sgt...
sb nak uruskan hantaran..
abg balik kampung sb nak suruh mak buat hantaran..
abg sanggup guna cuti tahunan abg untuk siapkan semuanya..

syg x balik sbb xdapat cuti..
hari sabtu abg akan akad nikah buat kali kedua..
dan pada hari sabtu tu juga hari anniversary kita yg ketiga..
syg tau abg lupa...
sb tu abg pilih tarikh tu..
syg teringin sgt nak celabrate..
tp syg faham..

dah 3 ari abg kat kampung sb nak tolong mak..
sejak tu abg lupa syg..
abg langsung x call, x msg..
mak pown mcm dh lupa syg,..
syg dah la sebatang kara..
xdak tempat untuk mengadu..

hari keempat abg kat kampung..
lagi empat hari abg akan akad nikah..
syg telah kemalangan depan ofis..
sb syg sedar ada kereta kt depan..

syg mcm nyawa2 ikan time tu..
syg gtau kawan2 jgn call abg..
syg x sedarkan diri selama dua hari..
bila syg sedar, doktor ckp nak call abg..
tp syg tetap x bagi..
doktor cakap pendarahan syg banyak..
syg buat x kisah ja..

abgg...
maafkan syg..
hari nie, adalah hari ketiga syg di hospital..
esk syg akan dapat madu..
syg txtidur semalaman hanya untuk tulis surat nie untuk abg..
walaupown syg sakit, tp tangan syg masih boleh tulis untuk abg..

abgg..
syg syg abg...
esk anniversary kita ..
hati syg kuat menyatakan yg syg xakan sambut anniversary yg ke-3 ni dan seterusnya dengan abg..
entah kenapa..
syg rasa sakit sgt saat nie..
syg rasa rindu sgt kat abg..
semoga esk majlis abg akan berjalan dengan lancar..

abg...
ingat tau apa yg abg selalu pesan...
jaga mata.. 
jaga hati..
dan jaga kesihatan untuk cinta kita..
dan jaga madu syg untuk cinta kita..

abg...
syg dh penat tulis...

selamat pengantin lama :)

syg sayang abg




from :- isteri pertama abg :)



____________________________________________________________

hari sabtu...
selepas selesai majlis...panggilan dari hospital

"doktor..."
"isteri saya mcm mana?"

"maafkan kami.. encik lewat setengah jam.. isteri encik ada dalam bilik sebelah..
dan kami jumpa surat nie kat bawah bantal dia..
banyakkan bersabar encik..
xsemua kekal di dunia nie.. "


* syg... 
saat kaki abg melangkah meninggalkan pusara syg.. abg dapat rasakan sesuatu benda yg sgt berhargaa telah hilang dalam hidup abg.. surat terakhir dari syg, membuatkan abg sedar tentang kehilangan syg.. tentang ketulusan cinta syg.. abg xakan lupa kenangan kita, cinta kita, tentang diri syg..abg dh maafkan syg dunia dan akhirat..

ya.. abg akan jaga isteri abg skg, dan abg x akan abaikan dia..
syggg.. maafkan abg... *

















itulah pengakhiran surat dari seorang isteri yg sentiasa mengharapkan cinta dari suaminya..cinta dari syurga... kadang2 kita lupa tentang penghargaan.. walhal penghargaan tu slh satu tggjwb kpd pasangan. 
kadang2 kita busy sampai lupa tentang kasih syg.. walhal belaian kasih syg tu merupakan ubat, penawar kepada penyakit rumah tangga..
wassalam. 



#ceritainihanyarekaansemata2untukmenghargaisekepinghati#


Tiada ulasan:

Catat Ulasan