Cute Pink Kaoani

Rabu, 21 Oktober 2015

SADO

Tertarik aku dgn kata2 dari abam sado sorg ni hahha. 
Dulu die kurus. 
Sekarang dia gagah perkasa. 
Katanya tgh happy . i pun happy jgk tgk u dh sado2.
 Btw i wish u luck. hahaha

#mr.baba

Sabtu, 11 April 2015

Ajaibnya Cinta


Assalamualaikum cinta hati. Dah lama rasanya sal menyepi,seriously buzy yg amat.
OK. 8taun kenal and 6years become a couple.. Agak2 APA kesudahannya?? Emmm kalau tnya sal of kos sal katakan sal nk dia jd imam sal, yg blh bimbing sal, yg akn setia tggu sal d pintu syurga Firdaus.. Ya, semua org nk mcm ni.. Tp setakat mnA afford kita? Sal selalu mengeluh bila fikirkan hal ni.. Sal utarakan soalan ni, sejauh MNA dia dan sal akan bawa cinta kami.. Walaupun jwpn dia buat sal yakin, namun jauh d sudut hati sal , sal takut. Sb enth kenapa iman sal goyah bila tgk lelaki berkopiah brjubah bersih turun Dr tgga masjid..
Lagi goyah bila sal menerima risikan Dr lelaki yg belajar d Mesir.. Mahunya sal menerima.
Maka berlakulah perbincangan yg dasyat antara sal dan dia.

Cinta tu suci. Sal mula menjauh apabila dia melarang sal menerima mana2 lelaki selain dia.. Sal susah hati, sal mrh diri sb couple time sekolah. Penting diri kan sal?? Ya Allah.

Akhirnya si dia muncul d perkarangan rumah..

Bagaikan luruh tangkai jantung.. D mana sal letak cinta yg kami bina 6 taun sebelum ni? D mana hilangnya diri sal yg selalu pertahankn cinta kami?
Hanya kabur d sebalik jubah dan kopiah, sal lepaskn insan yg bersusah pyh merebut hati sal dulu? YaAllah . tatkala INI sal rasa sungguh malu.. Kenapa hati sal berubah. Dia mungkin xberjubah xberkopiah namun dia mampu jd imam sal.. ITU janjinya.

Maafkn sal Mr.Baba.. Sal jnji akn sama perbaiki hubungn kita dan iman sal.. Terima ksh krn bersungguh2 buktikn cinta kita..
Inilah ajaibnya cinta yg Allah beri kpd insan. Fitrah semula jadi. Doakan kami kekal selamanya. Aminn

Rabu, 12 November 2014

ohh AngaU!!


Assalamualaikum..ok, entry kali ni kisahnya tentang angau.. ok





scroll!!!!!




Apa ke penyakitnya Mr. Baba kita skg ni kan. asyik selfie je dia. bergambar.. dulu kalau dating, gmbar kita je yg dia nak snap.. sampai kita sembunyi2 pun dia snap jgk.. sampai tercipta gambar candid la ahaha.. dari sekolah lg memang keja dia tgkp gmbar kita curi2.. mentang2 blh pegang kamera skolah.. aihsss.. 

kenapa skrg dia suka selfie?? sebabnya dia suka send pic dia kt wtsup kita, kononnya hensem la hahahaaa.. Ada la jgk hensem sikit hihi


ok. myb zaman dah berubah.. so my Baba pun nk berubah jgk la.. ha ni satu bab lg.. bila ckp sai berubah, memang totally dia berubah.. kerap pula aih ajak date skrg ni.. so lately ni memang kami kerap jumpa.. and atas izin my mom.. ada p jalan2, dan paling lawak, dia ckp nk jumpa jgk walaupun sekejap.. so kadang2, blik ngajar, kita bawa moto sembang tepi jalan jap terus dia follow balik umah.. ada la 3 4 kali jgk dia buat angau supa gitu.. bila kita tolak, merajuk! alahai buruk angat aih  pangai tuuu haha.. jd nak redakan keaadaan, kita pun sembang tepi jalan ja ngn Baba sorang ni.. tp kita xkisah, sb kita dpt gift dari dia wulawuuuu.. Untong kan wakakaka.. and kita xsabo ha nak tunggu our date 20/11 ni.. katanya nak celebrate kami punya relation yg dh masuk 5year.. Alhamdulillah.. xtau la apa surprise nya plak kali ni.. hopefully ajak kawin! toin toin toin hahaha.. kejang semua urat kalau Mr.Baba kita ni ajak kawin, naik seram sejuk hihihi.. 


Angau yg makin menjadi2 suka sgt sweet mcm gula.. call xberenti, ajak msg kerap, dan paling xtahan ayat dia jiwang sgt2.. naik pelik kita,tp senyumm hapy sb dalam hati ada taman syurga ^,^ 
Disebabkan perangai dia yg angau semacam ja ni sejak 2 3 bulan lepas, kita pun tnya.. kenapa la dia pelik sgt, siap mai umah jumpa famly kita.. Mak kita pula syok semacam je, sampai kirim lauk bagai.. ok nak tahu jawapan dia????

kita sambung entry baru ok hihihihihhiihihihihihih


 BYE




BYE




BYE




BYE
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


hahaha ok sambung, kesian tgk muka excited korang ;)

jawapan dia

 " abg dh janji yg abg akan jaga syg sampai bila2, sejak abah syg xdak, abg tau syg perlukan seseorang utk luah segala masalah. abg ada dgn syg.. 
abg xakan sia2 hidup syg.. nanti anggap ja abah abg sebagai abah syg, abg rasa bersalah sebab xsempat melawat abah d hspital, tp sejak pertama kali abg jumpa abah, abg tau abah syg dh restu hubungan kita.. abg terlalu syg syg.. kadang2 abg jalan2 p tesco tgk baju pengantin teringat syg yg pakai.. abg dh tgk pelamin untuk kita, abg serius dgn syg.. ok syg, kalau teringatkan arwah sedekahkanlah ayat suci al-quran.. abg janji akan jaga syg dan fmly"

dup

tap

kan best kalau boleh print screen.. masalahnya fon kita ni xleh print screen laaaa.. btw, kita dah lock, bnyak msg sweet+angau dia kita lock.. simpan utk next generation, biar anak2 tgk pangai ngada Baba diorang wakakakaka

rupanya Mr.Baba kita ni rasa simpati atas diri kita.. Apa yg jadi mungkin ada hikmah.. setiap ujian tu ada ganjaran.. siapa xnak bahagia kan? 

Semoga doa kami termakbul untuk hidup bersama.. InsyaAllah..






Sabtu, 25 Oktober 2014

saya happy lg!


20/10/14
Date dgn buah hati..waahhhh dlm hati ada taman katakan..tp rasanya taman tu dh penuh dgn bunga2 kot hahaha..
Padahal baru ja dia datang raya haji ari tu..

Dia langsung xberubah.. Romantiknya, sweetnya still sama..

Cinta tu aneh kan. Senyum sorg2 tu perkara biasa. Gaduh2 tu normal. Merajuk jelous tu semua kn tanda sayang.

Tq awak sb sudi tunggu saya.. :)

Ok btw thanks mak sudi bagi anakmu ni dating..

#kali ni xada gambo.

Jumaat, 17 Oktober 2014

MimPi Pelik!


A beautiful Friday . 
Jam handset berbunyi menandakan sudah pukul 6.00 pagi.. Jam tu Sal dismiss kan dan kemudian sambung tidur.. Memandangkan hari ni off day, terasa malas pula nak bangun awal untuk solat. 
Mata dipejam! cuba mencari balik keenakkan tidur dan keempukkan tilam. Pusing kiri pusing kanan. Terngiang-ngiang pesan Arwah Abah. 

" Kalau dah terjaga kena terus bangun p basuh muka, baru tak mengantuk.. Kena lawan sikit.. Lepas sembahyang sambung la tidur balik".

hmm xjadi tidur macam ni.. So Sal terus bangun ke toilet.. Subhanallah sejuknya air paip ni.. mungkin faktor hujan semalam. Selesai membasuh muka gosok gigi dan berwuduk, Sal terus menyarungkan telekung. Terdengar pintu bilik mak dan kakak keluar untuk ambil wuduk rasanya. selepas solat sunat subuh dan diikuti solat subuh, Sal termenung seketika.. Teringatkan Arwah Abah. 

Hari ni dah 95hari abah pergi kepada Maha Pencipta. Selalunya pagi jumaat abah akan imamkan kami sembahyang solat sunat Sajaddah. Selepas sembahyang Sal dan kakak mesti sambung tidur..tp terdengar suara abah baca alquran.. bila kami bangun pukul 9, abah dah xdak pergi ke bendang.. atas meja akan ada nasi lemak.. kadang2 abah dgn Mak akan ajak kami sarapan d kedai.. memandangkan kami ni jenis yg memang suka tidur pagi kami suruh abah beli bungkus.. tapi terkadang rajin ikut juga abah sarapan di luar.. best hirup udara segar pagi2 

Tapi sekarang berbeza.Saat tu xboleh nak putar balik 

TAP! 


Lamunan Sal terus terhenti. Sebak lagi.. Ntah bila air mata ni akan kering kan .. 

Selesai berdoa,Sal rajinkan diri membaca Alquran. Dah masuk Juzuk yg 21, lagi 9 juzuk nak habis .. Sebab Abah mintak Sal dan kakak2 tolong sedekahkan bacaan Alquran bila Abah xdak.. Alhamdulillah, dan Insyaallah semoga apa yang kami baca akan sampai kepada Abah.. amin.

Sebenarnya bukan tu yg Sal nak sampaikan, tapi sedikit pengalaman yg Sal nak share.

Ok. Orang cakap mimpi tu mainan tidur kan? Ya . Memang, Sal akui. Tapi kadang-kadang mimpi sebenarnya petunjuk untuk kita.. Sal sebenarnya terpikir perlu ka Sal rujuk kepada seseorang berkaitan mimpi Sal ni, atau pun Sal perlu diam ja?

Nak tanya, tapi xtau sebenarnya nak tanya sapa. Nak bercerita pula, nak bercerita kat sapa? Nt org ckp" alah mimpi ja tu, xdak apa pun"
tu la masalah Sal.. Memang asyik -ve ja.. Aduh.

So, other solution Sal luahkan dlm blog ni.. at least kalau ada siapa2 yg terbaca my blog ni boleh la bagi sedikit nasihat or share something yg diorang tau kan..

ok, berbalik kepada mimpi Sal.. Sal pernah dua kali mimpi dimana sal duduk beribadat dalam sebuah Masjid yg indahhhh sangat.. Semua peralatan , ukiran masjid warna putih.. Cantik yg teramat, besar luas, xtau macam mana Sal nak gambarkan.. kalau la boleh print screen gambar masjid dlm mimpi tu mesti korang semua akan cakap Subhanallah jgk.. mimpi ni sebenarnya dah lama.. tapi disebabkan sal asyik teringat mimpi tu, buatkan Sal xsenang duduk.. Ya la, dua kali mimpi yg sama ..


Selang beberapa bulan mimpi tu, Sal dapat offer yg xpernah Sal sangka2 .. Ya Allah! Menangis , terharu terus..  tapi Sal menangis masa dalam bilik ja.. malu la nak tunjuk rasa terharu yg amat tu depan famly yg lain hihihi.. Memang rasa jari2 Sal sejuk, tiap kali solat Sal ucap syukur sgt2 dkt Allah.. Lepas tu Sal mula manipulate kan ganjaran tu dgn mimpi Sal yg sebelum ni.. Mungkin ni kot petunjuk and petanda tentang mimpi Masjid yg indah tu kan? kalau betul, Alhamdulillah sgt2.. Xsabar pula rasanya..
Tapi korang semua mesti nak tahu  apa offer and ganjaran d sebalik mimpi tu kan??

Sabar. Sabar. Tunggu masanya datang Sal akan bagi tau.. Lagi 2bulan ok, Insyaallah. Doakan semoga segalanya berjalan lancar  :)


Satu lagi mimpi yg Sal dapat dan xboleh Sal nak lupa macam tu ja.. mimpi ni baru lagi, 2Hari sebelum kita sambut Hari Raya Aidil Adha.. Siang tu kak Sal ada bagi tau, hari ni hari Arafah.. Strt pukul 5.30 sampai 11malam waktu Malaysia doa yg kita minta InsyaAllah akan dimakbulkan Allah.. Wallahhualam.. As a Muslim Sal percaya , apa salahnya kita doa lebih sikit.. macam kita mencari Malam lailatulQodar..

Alkisahnya, mimpi tu macam ni :-  




(di halaman rumah)
Sal           : kak yah tgk kt langit tu , ada awan bentuk tapak kaki orang berjalan la.
Kak not    : ha la tapak kaki tu p mana?
Kak yah   : hari ni hari Arafah, sunat berpuasa, org ckp kalau mintak doa ,doa tu makbul                    sb pintu2 langit, pintu syurga terbuka.

*oo maknanya tapak kaki tu p ke pintu syurga la ya*

Org Kampung 1   : cepat2 masuk dalam rumah Abah hampa tengah nazak
*kami berlari masuk ke dalam rumah, ya Abah tgh nazak. ramai org kampung d sekeliling abah.. Tiba2 abah muntah*

Org kampung 1 : tgk air muntah ni, jernih, wangi.. Ni la air dari syurga. Subhanallah.

*abah baring semula.. org sekeliling ajar abah mengucap.. Abah sebut Allahhh dan  Abah terus meninggal.. Kami bertiga menangis disisi Abah*

org kampung 2 : Innalillah. ni anak dia nama apa? (sambil tunjuk kpd kak yah)
kak yah            : Nurul Umaiyyah
org kampung 2 : yg ni ?(sambil tunjuk kpd kak not)
Kak not             : Nur Sharifah
org Kampung 2 : hat ni? (tujukan kpd Sal)
Sal                    : Siti Salbiah
org kampung 2 : Haaa yg ni la Arwah selalu sebut sebut sebab rapat dgn dia..

ha! sal terus terjaga dari tidur.. Ya Allah. tu la kisahnya.. sampai ke hari ni Sal terpikirkan mimpi tu.. apa petandanya Air dari Syurga, tapak kaki berbentuk awan yg seolah2 org berjalan. dan kalau nama sal abah selalu sebut, adakah Sal akan pergi menemui Allah? . hati Sal seram sejuk.. bukan sal xnak mati, sedangkan sekarang pun sal dalam proses menyempurnakan apa yg sal xbuat sebelum ni.. cuma sal nakkan petunjuk.. Apa2 pun Sal bersedia.. mungkin sal org pertama dlm famly yg akan pergi Jumpa Allah dan Abah.. siapa tau kan? tu hanya Andaian Sal ja.. yg selebihnya Allah maha Mengetahui..

Mimpi yg sebelum ni mungkin Sal dah dapat petunjuk, boleh la Sal rasa lega sikit.. tapi mimpi ni pula yg bermain d fikiran Sal.. 

Sal cuma harapkan yg mimpi tu petunjuk bahawa Arwah Abah bersama2 Ahli syurga yg lain hendaknya.. Aminn..

* mimpi tu indah sgt. 
*tolong sedekahkan Alfatihah untuk arwah abah sal sama ye.. tq :)





Ahad, 5 Oktober 2014

ReZEki ^,^


Alhamdulillah syukur sgt.


Rezeki tu datang dari Allah.. betul ckp org, susah dahulu pendapatan, bersenang2 kemudian. Dulu kita susah org xpandang, kutuk belakang, buat keja nu salah keja ni salah.. ada ada ja mulut manusia.. Ha bila kita dah mula up dari satu ke satu, mula la  nak datang tanya petua, mula la xsenang duduk.. Aku jatuh bangun sendiri.. saat aku rebah, mintak manusia hulurkan tangan, tp xda pun yg sahut.. terkontang kanting sendiri cari jalan untuk bangkit, cari jalan nk tlg fmly, cari jln nak keraskan hati, nak pekakkan telinga.. Ni lah hasil sekarang..

Usaha, doa tawakal. Allah permudahkan segalanya. InsyaAllah, jika niat kita betul xda yg mustahil kan?

dh penat nak throwback, kisah2 lama. Allahhu.. hati lebih tenang sekarang.


kejayaan keluarga yg bangkit dari kesusahan.

Semoga mereka-mereka tu dikurniakan taubat oleh Allah.

Semoga Allah terus lindungi kami, semoga rezeki ini Allah rahmati.. Semoga kami dijauhhi dari riak dan sombong. Amin.



THANK YOU ALLAH BLESSING OF MY FAMILY



Rabu, 30 Julai 2014

SYAWAL Menjelang sudah.


Alhamdulillah, dapat juga kita mengharungi bulan Ramadhan dgn jayanya.. Sekarang tibalah masanya untuk kita meraikan kejayaan kita..

Ramadhan kali ni byk sgt kenangan buat diri sal.. tp sal syukur sgt, sb dlm masa sebulan berpuasa sal dan keluarga dapat mengeratkan lagi silaturrahim malah berpuasa bukan penghalang untuk sal terus berbakti kepada Arwah Abah..

Kenapa Sal ?
Sal xredha ka?
Abah abah abah!

Ya Allah. Sabar wahai hati.. kenapa terngiang2 suara2 sumbang tu?

Sal rasa kehilangan.. sedangkan kawan2 abah yg mai pun menangis dan xpercaya.. Inikan sal yg tiap2 hari tgk abah.. tiap2 hari tukarkan pempes, suap abah.. Masih terbayang urat2 d tangan abah, masih terbayangkan senyuman abah..

Baru 15 hari abah pergi.. dah 4kali abah datang dlam tidur sal.. xpuas rasanya peluk abah.. macam nak terus ja mimpi abah, mcam xnak bangun tidur sb takut xdapat mimpi mcm tu lagi.. tapi apakan daya.. sal redha.

.
.
.

Buat Abah tersayang,
selamat hari raya. raya ni kami belajar hidup tanpa abah. Xdapat lagi kita bergambar sama2, xdapat lagi cium tangan abah.
tempoh kasih sayang kita terlalu singkat. 22tahun berada dalam pelukan abah, masih xcukup. Masih xpuas!
tempoh tu terlalu singkat. anakmu baru mula melangkah mengenal erti kehidupan sebenar..

Abah, semua anak2 abah ada di sisi mak.. kuatkan semangat mak..
tapi mak nangis bila kami salam pagi raya
mak nangis lagi bila kak nurul mintk izin balik tdur umah dia, walaupun dkt ja mak tetap nangis.
mak nangis lagi bila abg pula beransur balik johor. Kak not pula mula mintk izin tdur umah mak mentua dia 2hari.. Mak sebak lagi..
Air mata tu aneh kan? xpernah kering.

hari ni, malam ni hanya tinggal kami bertiga d rumah.. Sal, mak dan adik.. tapi abah xpyh risau, kak abg asyik call ja, myb risau kot..
tv yg dkt depan tu dah xdak sapa yg nak on kan.. lepas insya' adik tdur, mak masih mengaji.. Ya allah.. sunyi sungguh rumah..
kenapa tiba2 air mata sal keluar??

kain pelekat abah sal capai. sal cium. sal peluk.

abahhh

terpisah kita d dunia.
terpisah kemesraan antara kita sekeluarga.

tapi ikatan kita xakan terputus
kenangan kita xakan hilang
percaya lah, abah idola kami.. wira kami..

berat rasa kaki nak melangkah keluar dari pusara abah.
hanya kiriman doa utk abah, semoga d cucuri rahmat oleh Allah.

Selamat tinggal abah.. kami akan menyusul abah suatu hari nanti...


"Apabila kita redha atas sesuatu yang mengecewakan hati kita...
maka percayalah ALLAH akan menggantikan kekecewaan itu 
dengan sesuatu yang tak dijangka"











2013 
Raya terakhir bersama Abah
AL-fatihah