Cute Pink Kaoani

Ahad, 29 September 2013

" DREAM TO BE MUSLIMAH"



saat kita ingin berubah,

dicurah pelbagai halangan,
disimbah pelbagai cemuhan.



sampaikan satu saat teresak-esak kita menangis. kita dipulaukan.. tapi di hadapan semua orang, kita berlagak kuat.. kuatnya kita




tapi sebenarnya,




kuatkah kita? kadang2 duduk tersungkur Juga. nak perang mulut? nak tarik rambut hanya semata-mata ingin katakan "AKU INGIN BERUBAH" nak pertahankan yg kita betul2 berubah??  .. arghh never mind




kita still ada maruah. buat apa takutkan cemuhan makian org.. sedangkan kita yg nak berubah. 




kalau sebelum nie dosa kita bertimbun, xkan sampai mati pown nak dosa tu naik berbukit-bukit, bergunung-gunung. 




now, we must be change!




dari tudung up, selepang di bahu. biar jatuhkan.

dari pakai ketat2, biar longgarkan ..



ini peringatan diri.. sb aku masih berfesyen sebegitu. bukan xmau longgar2, tapi sekarang nie susah nak cari pakaian yg kita suka tapi menutup aurat..

kadang2 aku pelik, kilang2 pakaian nie xcukup material ka nak buat pakaian. semua sendat2, xcukup kain bagai.. 



bila try beli baju on9 muslimah, besar sgt la pulak, labuh la.. design pown xberapa cool.. aduhhh susah kan.. 




kata hamba allah nie , "kata nak jd muslimah, besar pown merungut"

saya xmerungut, tapi bila pakai di khalayak ramai, rasa x confident, rasa mcm serabai.. nak pilih pakaian pown kena pilih yg sedap pakai juga kan?



"pakai la baju kurung"

-ya  memang pakai.. tapi xkan nak p jalan2 pown nak pakai.. aku hidup dalam perbagai version.. 
kalau keluar pakai baju kurung, nnt aku sorg ja nampak pelik.. 



tu la masalah aku sebenarnya.. betul kan takut dengan pandangan org?




bila terlintas niat untuk berubah, takut plak lain jadinya.. nampak senang nak jadi Muslimah, tapi sebenarnya susah. bukan sekadar bertutup, tapi hubungan dengan manusia juga perlu dijaga.




bak kata MATO :- 



"Takut kita ni cuma soleh pada pandangan manusia, tapi pada pandangan Allah, kita ni nothing."



"Allah uji dengan kesusahan. Kita mengeluh. Kita doa supaya Allah angkat beban kesusahan yang kita pikul. Tapi bila Allah uji dengan kesenangan, sikit sangat kita bersyukur. Malah, terus kufur."




xpa. kita berubah slowly yer semua.. semoga kita betul2 sempat merasai dugaan muslimah, dan merasai nikmat syurga yang Allah nak bg free kt kita. 

xnak juga walaupown bg free? terpulang la.. tapi ingtlah :-
“Wahai orang-orang yang beriman, jagalah diri kalian dan keluarga kalian dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu, penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, yang keras, yang tidak mendurhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”

(QS At-Tahrim: 6)



INSYAA ALLAH, DREAM TO BE MUSLIM/MUSLIMAH KITA AKAN TERCAPAI. aminn








Jumaat, 27 September 2013

cinta kali ke-2 :)




ungkapan rasa bersalah Dya :-

"I'm proud of you .. I also would like to apologize invaluable because you desire to see me present at the konvosyen not to be.. "

dear..
im proud of u also.. 

hari nie aku nak throwback moment time konvokesyen.. 

katanya nak datang , 
katanya lagi ingin raikan bersama, 
kata hatiku "oh yeyyyyyyhhh" 

org pertama yg menyambut kegembiraan aku adalah mak & abah.. sedondon jer mereka, bergaya dengan baju hijau.. sungguh semangat mereka raikan kejayaanku.. saat aku melihat mereka, aku terus menghadiahkan satu ciuman di dahi mereka. dan satu ciuman hinggap di kedua2 pipiku.. oh terharuuu .. mereka sumber kejayaan aku hari nie, kerna restu dan doa mereka , aku berjaya menjadi MANUSIA.. LOVE U MAK ABAH.. and thanks a lot for the flowers n lil bear.. so cute, like me hihi  ;)

dan saat kaki melangkah keluar dewan.. mataku liar + ligat .. sorang demi sorang aku tenung.. dengan sedikit angan2, dya akan muncul tersenyum sambil memegang sejambak bunga.. tapi, angan2 nie hanya sia2.. 
handfon dicapai.. 3miscall, 2msg.. "sayang, maafkan abang.. abang xdapat p" 

#luluh hatiku#mata berkaca#moodhilang# 

bermonolog sendiri.. xpe la. dgree kn ada lg.. nie jer ayat yg nk tenangkan hati... dn start pada hari 2, si Dya baik sgt, katanya2 menusuk kalbu,hinggakan terkenang2.. waduhhh.. 


aku mula jatuh cinta untuk kali ke 2 dengan Dya !!


hahhaha.. u always make me di awangan la ..

hari berganti hari, day of konvokesyen pown dah berhari2 berminggu2 .. 

sepangjang perubahan hari dan minggu, alhamdulillah, i got 3 interview for the job application.. alhmdulillah, salah satunya aku dipanggil kerja.. as a account clerk.
so aku kena masuk keja.. hati bersyukur dapat kerja, tapi dalam kepala nie sebenarnya tengah berserabut.. sb confius macam mana nak gtw si Dya.. ye la, pergi kerja trus tanpa gtw Dya.. fon plak silent, ye la nak fokus kerja sb 1st day.. sampai terlupa nk gtw.. then bila tgk fon, tudiaaa berpuluh2 call n msg.. aduiya.. xkan baru nk gtw yg dh keja.. sb masa tu dh nak balik pown.. so kepala mula naik tanduk.. xpyh gtw lg la yg dh keja.. bila masa sesuai baru gtw.. fuhhh mula tersenyum..
cerdik2 kita, rupanya Dya lagi cerdik.. dia msg my sis sb heran aku msg n call dia.. my sis plak x taw cerita, so semuanya kak aku cerita, aku dh keja la, start hari bla bla bla bla... ayooooo

dapat la msg mrh2 dari dya, api kemarahan Dya plak mendadak apabila dya xboleh nk log in fb aku.. paswrd aku tukaq.. "cik abg syg, dh berbulan2 i tukaq paswrd tu.. mana taw hari nie u nak buka" 
dia pown merajuk..
msg xberbalas
call x diangkat
maafkan sayaaaa

sampai la hari aku nak di interview dkt KMC, as a account clerk juga.. dan alhamdulillah.. si Dya nak teman.. strt kul 8.30 sampai la kul 12.30 Dya tunggu aku kt kmc.. sanggupnya dia.. trun2 lif, trus nampak Dya.. berbaju hitam, sedondon dengan aku.. hati berdebar, denyutan tu semakin kuat.. xkan aku jatuh cinta buat kali ke 3 kot huhuhu.. myb sb lama x jumpa kot.. sembang2 sikit, pas tu Dya ajak makan... 

betul kata org, bila berhadapan muka asyik senyum ja.. lgsung xmarah.. dya mintk maaf sb marahkan aku dulu , yer la keja xgtw.. hihi.. thanks dear.. 

dan sebelum balik dia bluetooth satu lagu.. 



Jujurlah sayang, Aku xmengapa


patutla suruh aku dengar sgt.. ada ayat tersirat.. nak perli jer keja dya.. btw thanks a lot  -_-


saya tinggalkan anda dengan video tersebut .. tatata :)